VM-Guld

Grattis till guldet!

Vi gratulerar det svenska ringettelandslaget som tar guld i sin grupp (President’s Pool) vid ringette-VM i Missisauga, Ontario, Kanada. Efter att ha vunnit mot Tjeckien med 24-2 och mot USA med 10-8 i grundspelsmatcherna, stod gruppfinalen mot USA.

I finalen inledde Sverige starkt och skaffade sig en ledning med 0-3 efter mål av Jessika Runolf, Emilia Riikola och My Nilsson i första perioden. Två mål inom loppet av 25 sekunder i andra perioden gjorde att USA bara låg under med ett mål och efter att dessutom ha gjort de båda inledande målen i tredje hade man inte bara jobbat sig ikapp, utan även tagit över ledningen.

I det läget tog Sverige en time-out för att formera styrkorna och inte låta matchen glida dem ur händerna. Time-outen verkade haft avsedd effekt, för efter att ha cirklat ett par varv strax innanför ringettelinjen i anfallszon satte Jessika Runolf full fart förbi en screenande Sarah Esmail och satte ett rappt skott från övre delen av tekningscirkeln. Målet kom endast 18 sekunder efter USAs ledningsmål och var således psykologiskt viktigt för den fortsatta utvecklingen av matchen. Efter ytterligare ett svenskt mål genom My Nilsson satt Sverige ännu en gång i förarsätet, men med endast två sekunder kvar av tredje perioden hade USA återigen kvitterat till siffrorna 5-5.

Avgörande målet kom 2:43 in i sista perioden då USA låg på hårt i anfall. Efter en hel del ”bök och stök” och en rensning som förde ringen i en hög båge ut i mittzon kom så småningom Jessica Alakärppä loss i ett friläge, som hon förvaltade på bästa sätt. USA forcerade därefter, men lyckades inte få hål på det svenska försvaret. Segersiffrorna skrevs till 5-6 och ett jublande svenskt lag tog därmed hem guldpokalen i President’s Pool.

Omräknat motsvarar Sveriges guld en inofficiell tredjeplats bland seniorerna i ringette-VM. Sam Jack’s Pool vanns av Finland efter två raka finalsegrar mot Kanada. Kanadas juniorer tog istället hem vinsten i Junior’s Pool mot Finland.