Historik

1562224

Kanadensaren Sam Jacks började en dag fundera på vad tjejerna egentligen gjorde medan grabbarna spelade hockey. Det här var i början av 60-talet, i Kanada, och tjejer fick inte spela hockey på den tiden. Sam upptäckte att tjejerna stod vid sidan om, men också att de var sugna på att spela själva. Därför utvecklade han en särskild issport bara för tjejerna – ringette (”liten ring” på franska).
Reglerna lånade Sam från flera olika sporter, framför allt från basket. Idag är ringette en stor sport i Kanada, med över 30 000 spelare. Även Finland är en stor ringettenation.

Till Sverige kom ringetten i början av 80-talet, och den första klubben var Ulriksdals sportklubb i Solna. Idag finns ett fungerande seriespel på flick-, ungdoms-, junior- och damlagsnivå. De flesta lagen finns i Mälardalsområdet. Det svenska ringettelandslaget har representerat Sverige i flera världsmästerskap.

I Sverige organiseras ringetten genom Svenska Ringetteförbundet som bildades 1994. Svenska Ringetteförbundet arrangerade VM i ringette åren 1996 och 2004.